• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Місячник дитячого театрального мистецтва

Місячник дитячого театрального мистецтва

2014-03-06

З 03.02.2014 року по 28.02.2014 року в ДНЗ №7 у рамках І етапу Всеукраїнського фестивалю дитячого театрального мистецтва проходив місячник театралізованої діяльності дошкільнят.

У фестивалі взяли активну участь міні-колективи всіх десяти груп. Дошкільнята разом з педагогами інсценізували народні та авторські казки засобами різних видів театру: настільного, пальчикового, тіньового, лялькового тощо. Діти середнього та старшого дошкільного віку, перевтілившись в акторів-аматорів, демонстрували яскраві музично-театралізовані дійства.

У всіх вікових групах створено осередки театрально-освітнього простору, де містяться різні види театру, атрибутика.

Театр – один з найпродуктивніших засобів формування творчої особистості дитини. Розвиток творчих здібностей дошкільників засобами театралізованої діяльності завжди був пріоритетним напрямком у роботі дошкільного навчального закладу.

Дружба дітей з ляльковим театром триває понад 20 років. Лялькові вистави спочатку проходили епізодично, від випадку до випадку, а уже з 1996 року щоп’ятниці казка стала постійною гостею малят.

У нашому дошкільному закладі є чарівний куточок, де живе і панує казка – це кімната казок. Тут ціле казкове містечко із своїм королівством, підвісним містком і справжнім дерев’яним мостом, що веде у замок, у якому дружно живуть понад 100 персонажів всіх відомих казок. Значна кількість казок переробляється у віршовану форму, підбираються пісні для героїв. Дітям подобається… Дорослим теж.

Ляльки-рукавички дошкільного навчального закладу бачили щасливі дитячі обличчя сьогоднішніх тат і мам наших дошкільнят, змушували їх переживати перші естетичні почуття. В ляльковому театрі дошкільного навчального закладу №7 були імпровізовані майже всі відомі популярні казки, як народні, так і авторські.

У нашому садку немає такої дитини, якій би не подобався ляльковий театр: лялькові вистави цікавіші, ніж будь-який мультфільм. Дошкільнята не тільки із задоволенням дивляться лялькові вистави, а й перевтілюються в артистів-аматорів, вкладаючи частку своєї душі у ляльку-рукавичку. Дійство збагачує музика, творчо підібрана музичними керівниками Злотко Г.І., Скоп Л.П. З року в рік фонотека постійно поповнюється.

Залучення дошкільників до театралізованої діяльності дає змогу розкрити акторські здібності та розвинути художньо-творчі вміння кожної дитини. Театралізована постановка улюбленої казки з яскравими костюмами та чудовою музикою – це завжди бажана і радісна подія для дітей. Адже дітям старшого дошкільного віку подобається самим перевтілюватись в акторів.

Успішному виступу дітей, їхньому легкому та активному входженню в роль сприяє цікаво написаний сценарій, підібрані музичний репертуар, декорації, костюми. В театральній кімнаті нашого закладу зібрано найрізноманітніші костюми казкових героїв.

Краще один раз побачити, ніж сто раз почути. Ця приказка стосується й театралізації казки. У рейтингу святкувань у дитячому садку театралізація казок посідає перше місце. Наші діти із радістю інсценізували багато відомих казок: «Ріпка», «Хатка для жабенятка», «Рукавичка», «Коза-дереза», «Царівна-жаба» та інші. У всіх цих казках панувала магія театру і музики, яка вдало поєднувалась з вишуканими хореографічними композиціями у постановці хореографа Приступи Лілії Євгеніївни.

Дебютним у нашому ДНЗ став дитячий мюзикл «Дюймовочка». Участь у мюзиклах викликає у дітей приємні емоції, почуття гордості від реалізації своїх творчих здібностей, сприяє розвитку фантазії, підвищенню емоційності та рухової активності, виховує впевненість та артистизм.

Святкові ранки – невід’ємна частина виховної роботи в дошкільному закладі. Будь-яке свято у садку має свою особливу «родзинку». Цією родзинкою є використання елементів театралізованої діяльності.

Тематичні свята: осені, Святого Миколая, новорічні, Стрітення, 8 Березня, випускні бали теж мають свою інтригу. У них ми обов’язково вводимо елементи театралізації.

Стали традиціними у садку «Кобзарик» такі музично-театралізовані дійства, як «Посвята в Кобзарята», захист назви групи, Дні лялькаря, святкування ювілеїв дитячих письменників, притаманні лише нашому закладу.

Театралізація свят завжди вдається завдяки участі у них дітей з гуртка «Дивоказка», керівником якого є музичний керівник Скоп Л.П. Свої напрацювання вона систематизувала у методичних доробках «Театральна скарбничка» (2009р.), «Казковий калейдоскоп» (2014р.)

Дітям дошкільного віку важко зберігати зосередженість та увагу тривалий час. Ось саме тут і приходять на допомогу елементи театралізованої діяльності, які допомагають дітям забути про втому під час занять з фізичного та пізнавального розвитку .

Використання театральної гри вихователем Кожуховською І.В. дає вагомі результати при вивченні дітьми англійської мови.

Театралізовані дійства проведені в усіх групах протягом місячника емоційно та радісно сприймалися юними глядачами, заслуговують на особливу похвалу.

Переможцями місячника, приуроченого до Всеукраїнського фестивалю дитячого театрального мистецтва, визнано старшу групу №1 «Вербиченька» (вихователь Ярошук О.В., музичний керівник Скоп Л.П., хореограф Приступа Л.Є.) серед груп середнього та старшого дошкільного віку;

групу раннього віку №1 «Калинка» (вихователь Сахарук С.В.) в номінації груп раннього та молодшого віку.

Наш досвід свідчить, що театральна діяльність неабияк захо­плює дітей, дає їм змогу поринути у дивовижний вигаданий світ, від­чути себе в ролі казкових персонажів та щоразу дарує позитивні емоції і незабутні враження, здійснює цілющий вплив на дитячий організм.

Найкращими результатами нашої роботи є радісні, щасливі обличчя наших акторів та вдячних глядачів.

Загляньте в дошкільний навчальний заклад №7 у п’ятницю і ви теж станете глядачем. Надіємось, не пожалкуєте.

Кiлькiсть переглядiв: 394

Коментарi