Театр виховує, навчає, розвиває

2016-12-16

Театралізація — це перші зустрічі малят зі світом мистецтва, під час яких збагачується їх внутрішній світ, розвивається уява, фантазія, образне мислення, виховується художній смак. Саме у театралізованій діяльності реалізуються потреби дитини у самовираженні, спілкуванні та пізнанні себе.

Театр виховує, навчає, розвиває — такого висновку дійшли учасники міського семінару-практикуму керівників дошкільних навчальних закладів , який нещодавно відбувся на базі Нововолинського дошкільного навчального закладу №7 «Кобзарик». На ньому були присутні завідуючі та вихователі-методисти усіх дошкільних навчальних закладів міста, начальник управління освіти Остапюк М.П., заступник начальника Лакиш О.О., інспектор з дошкільного виховання ГрицюкС.О., методист методичного кабінету Сєчка Л.В., директор ЗОШ №2 Кобиш А.А.

Гості заслухали виступи доповідачів, зокрема Остапюка М.П., начальника управління освіти , який розповів про роботу з творчо обдарованими дітьми у закладах освіти нашого міста; Грицюк С.О, інспектора з дошкільного виховання, яка ознайомила присутніх з програмою семінару, його метою та очікуваннями; Кобиш А.А., директора ЗОШ №2 , яка зазначила, що творчі здібності, розвинуті з раннього віку, продовжуються реалізовуватися і в шкільному житті дитини. Свириденко Н.М., завідувач ДНЗ №7, наголосила, що дошкільнята подружилися із казкою ще з дня заснування садка і щоп’ятниці маленькі глядачі поспішають на виставу, а в 2014 році дошкільний навчальний заклад посів друге місце в другому етапі Всеукраїнського конкурсу з театралізації. Татарчук Л.Х., вихователь-методист ДНЗ №7 розповіла, що театралізація у ДНЗ №7 використовується постійно : і під час свят, і в навчально-виховній діяльності, і на режимних моментах.

Учасники семінару мали змогу переглянути драматизацію казки “Рукавичка” англійською мовою за допомогою театру бі-ба-бо, яку підготувала вихователь англійської мови Кожуховська І.В. з дітьми середньої групи. Адже 2016 - рік англійської мови, на якій розмовляє більша частина людства. Наші дошкільнята активно долучились до її вивчення з дня відкриття садка (1991р.), а цього року брали активну участь у Всеукраїнському конкурсі «Нello, English».

Також гості здійснили екскурсію-огляд театрально-ігрового середовища в групах ДНЗ №7, відвідали виставку дитячих театрів, де були представлені понад 40 різновидів театрів для дітей усіх вікових груп. Це настільний: театр іграшок, масок, коробок, ложок, кухлів, театр на воді, піску, lego театр, театр HAND MADE ; стендовий: стенд-книжка, театр на прищіпках, на магнітах, театр-килимок, тіньовий театр ; ігри –драматизації: театр рукавички(бі-ба-бо), пальчиковий, театр на касетонах, театр шарфиків, ліхтариків, повітряних кульок, театр ляльок-велетнів і маріонеток тощо.

Родзинкою семінару-практикуму стало музично-театралізоване дійство “Попелюшка”(за мотивами казки Ш.Перро), яке підготували музичні керівники Злотко Г.І., Скоп Л.П та хореограф Приступа Л.Є. з учасниками гуртків: театрального «Дивоказка» та танцювального «Перлинка» ДНЗ №7. Успішному виступу дітей, їхньому легкому та активному входженню в роль сприяли цікаво написаний сценарій, музичний репертуар, яскраві декорації та костюми акторів. У залі панувала магія театру і музики, яка вдало поєднувалась з вишуканими хореографічними композиціями. Юні артисти були неперевершені, що й відмітили усі присутні.

Гості були не просто глядачами, а й учасниками дійства, адже отримали запрошення на королівський бал та сувеніри ( кришталеві туфельки) на згадку.

Згодом учасники семінари побували на методичному фрістайлі з педагогами ДНЗ №7, де вихователі показали свої знання, уміння, таланти , імпровізували, фантазували. Бурхливі оплески глядачів викликала драматизація казок на новий лад з допомогою атрибутів різних театрів ( театр-шарфиків, театр на касетонах, театр-масок) , які продемонстрували педагоги.

На завершення учасники підвели підсумки семінару, поділися враженнями, розробили та прийняли рекомендації щодо подальшого розвитку творчих здібностей дошкільнят. Адже, як сказав В.О.Сухомлинський : «Обдарованість - це маленький паросток, що ледь проклюнувся із землі і вимагає до себе величезної уваги. Необхідно пестити і плекати, доглядати за ним, зробити все необхідне, щоб він виріс і дав рясний плід».

P.S: Гості семінару-практикуму ознайомилися не лише з театрально-ігровим середовищем ДНЗ №7, але й оцінили естетичне оформлення груп, нові сучасні меблі. Хотілося б від імені коллективу закладу щиро подякувати адміністрації ТзОВ «БРВ-УКраїна»( директор Гоцка О.І.) та ТзОВ «Кроноспан УА» ( ген. директор Покінська Н.) за надані плити ДСП, з яих були виготовленні дитячі стінки у групи «Джерельце», «Сонечко», «Віночок», «Калинка».

Кiлькiсть переглядiв: 229

Коментарi